Μουσείο Ακρόπολης: Καλλιτεχνική μετόπη κάλυψης της υδρορροής αρχαίων κτιρίων
Μετόπες ονομάζονται οι ορθογώνιες πλάκες που κοσμούν τους ναούς δωρικού ρυθμού, πάνω από την εξωτερική κιονοστοιχία. Ο Παρθενώνας είναι ο μοναδικός αρχαίος ελληνικός ναός με ανάγλυφες παραστάσεις και στις 92 μετόπες του.
Οι μετόπες του Παρθενώνα φιλοτεχνούνται ανάμεσα στο 445 και το 440 π.Χ. και είναι τα πρώτα αρχιτεκτονικά μέλη με γλυπτή διακόσμηση που τοποθετούνται στο κτήριο. Λαξεύονται από διαφορετικά συνεργεία τεχνιτών, γι’ αυτό παρουσιάζουν μικρές διαφορές στην τεχνοτροπία τους.
Κάθε μετόπη αποδίδει μια αυτοτελή μυθική σκηνή, όπου πρωταγωνιστούν, συνήθως, δύο μορφές. Οι μετόπες ωστόσο καθεμιάς από τις τέσσερις πλευρές του ναού συνθέτουν ένα θέμα, διαφορετικό κάθε φορά. Στην ανατολική πλευρά εικονίζεται η Γιγαντομαχία -η μάχη θεών και Γιγάντων- στη δυτική η Αμαζονομαχία -η μάχη Αθηναίων και Αμαζόνων- στη νότια η Κενταυρομαχία -η μάχη Λαπιθών και Κενταύρων- και στη βόρεια η άλωση της πόλης της Τροίας από τους Έλληνες. Οι νικηφόρες αυτές μάχες αποτελούν μια υπαινικτική αναφορά στις πρόσφατες νίκες των Ελλήνων εναντίον των Περσών.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου