Ακολουθεί η λίστα με τους 10 πιο ακριβούς πίνακες στον κόσμο, η αξία των οποίων αποτιμήθηκε κατά τη πώλησή τους και που βρίσκονται σε ιδιωτικές -και όχι μόνο- συλλογές:
10. Water Serpents II του Gustav Klimt
Τιμή πώλησης: 170 εκατομμύρια δολάρια
Ο πίνακας Water Serpents II, που ολοκληρώθηκε το 1907, είναι ο δεύτερος σε μια σειρά που απεικονίζει την αισθησιακή φύση της γυναικείας μορφής. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο πολυτελώς διακοσμημένος πίνακας κατασχέθηκε από την Εβραία συλλέκτη Jenny Steiner, από τους Ναζί και δόθηκε σε έναν Ναζί σκηνοθέτη. Το κομμάτι εμφανίστηκε ξανά στη δημοσιότητα όταν τέθηκε σε δημοπρασία από τον οίκο Sotheby’s το 2015. Μετά από μερικές αλλαγές ιδιοκτησίας, ο πίνακας πουλήθηκε για άλλη μια φορά το 2017 σε έναν άγνωστο αγοραστή για 170 εκατομμύρια δολάρια. Τώρα εκτίθεται στο Μουσείο Van Gogh στο Άμστερνταμ.
9. Portraits of Maerten Soolmans and Oopjen Coppit από τον Rembrandt van Rijn
Τιμή πώλησης: 180 εκατομμύρια δολάρια
Το ζευγάρι ολόσωμων γαμήλιων πορτρέτων των Marten Soolmans και Oopjen Coppit ολοκληρώθηκε από τον -νεαρό τότε- Rembrandt το 1634. Σε αντίθεση με άλλα ζευγάρια πορτρέτων του 17ου αιώνα, οι δύο πίνακες διατηρήθηκαν μαζί από τη δημιουργία τους. Η οικογένεια Rothschild απόκτησε τα πορτρέτα το 1878 και αργότερα πούλησε τα κομμάτια μέσω του Christie’s σε δύο μουσεία, το Λούβρο και το Rijksmuseum. Τα δύο ευρωπαϊκά μουσεία εκθέτουν εκ περιτροπής τα πορτρέτα, διασφαλίζοντας ότι δεν θα χωριστούν ποτέ.
8. Νο 6 (Violet, Green and Red) του Mark Rothko
Τιμή πώλησης: 186 εκατομμύρια δολάρια
Σε συμφωνία με πολλά από τα έργα του, το Νο. 6 του Mark Rothko – που ολοκληρώθηκε το 1951 – διαθέτει δύο εκτάσεις βιολετί και ζωηρό κόκκινο που χωρίζονται από πράσινο. Κάθε μία από τις τρεις περιοχές γίνεται πιο απαλή γύρω από τις άκρες, μοιάζοντας σαν τα έντονα χρώματα να ξεθωριάζουν φυσικά το ένα μέσα στο άλλο. Το κομμάτι πουλήθηκε ιδιωτικά το 2014 για 186 εκατομμύρια δολάρια, δημιουργώντας ένα νέο ρεκόρ για τον ζωγράφο.
7. Shot Sage Blue Marilyn από τον Andy Warhol
Τιμή πώλησης: 195 εκατομμύρια δολάρια
Ο Shot Sage Blue Marilyn του Andy Warhol συγκλόνισε την καλλιτεχνική σκηνή όταν πουλήθηκε για λίγο περισσότερα από 195 εκατομμύρια δολάρια στον Αμερικανό έμπορο έργων τέχνης Larry Gagosian σε δημοπρασία του οίκου Christie’s το 2022. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό έργο του Warhol, ο οποίος είναι μέρος πέντε πινάκων σε σειρά. Ο καλλιτέχνης τον δημιούργησε, χρησιμοποιώντας τεχνική μεταξοτυπίας και μια κομμένη φωτογραφία από την ταινία Niagra. Οι εν λόγω πίνακες έγνιαν γνωστοί, όταν η καλλιτέχνις Dorothy Podber πήγε στο στούντιο του Warhol και πυροβόλησε τέσσερις από τους πίνακες. Στη συνέχεια επισκευάστηκαν, αλλά είχαν ήδη γράψει ιστορία.
6. The Standard-Bearer από τον Rembrandt
Τιμή πώλησης: 198 εκατομμύρια δολάρια
Ο πίνακας The Standard-Bearer, που διαφημίζεται ως ένα από τα πιο ζωντανά αριστουργήματα του Rembrandt, είναι μια αυτοπροσωπογραφία του Ολλανδού καλλιτέχνη της Χρυσής Εποχής, από το 1636. Ο πίνακας ανήκε κάποτε στον βασιλιά της Αγγλίας Γεώργιο Δ’ πριν τον αποκτήσει η οικογένεια Rothschild το 1844. Στα τέλη του 2021, η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σχεδίαζε να αγοράσει το έργο τέχνης από τους Rothschild για την εθνική συλλογή της χώρας. Ο πίνακας τελικά πουλήθηκε στην Ολλανδία για 175 εκατομμύρια ευρώ (περίπου 198 εκατομμύρια δολάρια) το 2022 και έκτοτε εκτίθεται σε ειδική έκθεση σε μουσεία σε όλη τη χώρα.
5. Number 17A από τον Jackson Pollock
Τιμή πώλησης: 200 εκατομμύρια δολάρια
Ηγέτης του αφηρημένου εξπρεσιονιστικού κινήματος, ο Jackson Pollock έγινε γνωστός για την τεχνική του “drip”, όπου ο Pollock έριχνε μπογιά σε καμβά —συχνά στρωμένο στο πάτωμα— ως τρόπο να μεταδώσει το συναίσθημα μέσω της κίνησης. Το Number 17A—ένας αφηρημένος πίνακας με ένα εύρος χρωμάτων σε έναν καμβά από ινοσανίδες—είναι ένα από τα πρώτα έργα του Pollock με αυτήν την τεχνική. Ο δισεκατομμυριούχος Kenneth C. Griffin αγόρασε τον πίνακα το 2015 για 200 εκατομμύρια δολάρια από το Ίδρυμα David Geffen.
4. Nafea Faa Ipoipo; από τον Paul Gauguin
Τιμή πώλησης: 210 εκατομμύρια δολάρια
Ο Nafea Faa Ipoipo?, που μεταφράζεται σε «Πότε θα παντρευτείς» είναι ένας από τους πρώτους πίνακες που ζωγράφισε ο Paul Gaugin μετά το πρώτο του ταξίδι στην Ταϊτή το 1891. Ο πίνακας επικεντρώνεται σε μια ιθαγενή νεαρή γυναίκα που φορά ένα λευκό λουλούδι στα μαλλιά της (στη παραδοσιακή κουλτούρα της Ταϊτής, ένα λουλούδι στα μαλλιά δείχνει ότι το άτομο είναι έτοιμο για γάμο) και η μητέρα της κάθεται προστατευτικά από πάνω της. Αρχικά αναφέρθηκε ότι ο πίνακας του Gaugin πουλήθηκε από τον Ελβετό επιχειρηματία Rudolf Staechelin σε αγοραστή από το Κατάρ για 300 εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, μια αγωγή το 2017 αργότερα αποκάλυψε ότι ο πίνακας πωλήθηκε…μόνο για 210 εκατομμύρια δολάρια.
3. The Card Players από τον Paul Cézanne
Τιμή πώλησης: 250 εκατομμύρια δολάρια
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1890, ο Paul Cézanne δημιούργησε μια σειρά από πέντε έργα που απεικονίζουν εργάτες να παίζουν χαρτιά. Η ήρεμη φύση του πίνακα -που δείχνει δύο άντρες βυθισμένους σε ένα παιχνίδι- είναι μια απόκλιση από τα προηγούμενα δραματικά και πολύχρωμα έργα του Cézanne. Ενώ οι περισσότεροι πίνακες της σειράς εκτίθενται σε μουσεία σε όλο τον κόσμο, ο συγκεκριμένος αγοράστηκε από τη βασιλική οικογένεια του Κατάρ για 250 εκατομμύρια δολάρια το 2011.
2. Interchange από τον Willem de Kooning
Τιμή πώλησης: 300 εκατομμύρια δολάρια
Θεωρούμενος ως ο «καλλιτέχνης του καλλιτέχνη», ο Ολλανδοαμερικανός Willem de Kooning διαμόρφωσε το αφηρημένο εξπρεσιονιστικό ύφος με τα έργα που βασίζονται συχνά σε φιγούρες, τοπία και νεκρές φύσεις. Το Interchange αντιπροσωπεύει τη μετατόπιση στο έργο του de Kooning από τη ζωγραφική κυρίως γυναικών σε πιο αφηρημένα αστικά τοπία. Το επίκεντρο του κομματιού είναι το ροζ χρώμα, το οποίο αντιπροσωπεύει μια γυναίκα που ξαπλώνει σε ένα πολυσύχναστο φόντο. Ο Kenneth C. Griffin απέκτησε την ελαιογραφία για 300 εκατομμύρια δολάρια από το Ίδρυμα David Geffen τον Σεπτέμβριο του 2015.
1. Salvator Mundi του Leonardo da Vinci
Τιμή πώλησης: 450 εκατομμύρια δολάρια
Ο Salvator Mundi πουλήθηκε για λίγο περισσότερα από 450
εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία του οίκου Christie’s το 2017 σε έναν
ανώνυμο αγοραστή. Οι New York Times ανέφεραν ότι ο αγοραστής ενεργούσε
για λογαριασμό ενός Σαουδάραβα πρίγκιπα, του Bader bin Abdullah bin
Mohammed bin Farhan al-Saud – ο πίνακας βρίσκεται έκτοτε υπό την
ιδιοκτησία του υπουργείου Πολιτισμού της Σαουδικής Αραβίας.
Ο
Salvator Mundi, που μεταφράζεται ως «Σωτήρας του Κόσμου», δεν είναι μόνο
ο πιο ακριβός πίνακας του κόσμου – είναι ίσως και ο πιο αμφιλεγόμενος
πίνακας. Πολλοί μελετητές αμφιβάλλουν ότι το έργο φτιάχτηκε εξ ολοκλήρου
από τον Λεονάρντο ντα Βίντσι, αναφέροντας ότι η συνολική σύνθεση δεν
ευθυγραμμίζεται πλήρως με το στυλ του δημιουργού. Μια ανάλυση που
διεξήχθη από το Λούβρο το 2018 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εικόνα
χρειάστηκε πολύ καιρό, με τον Λεονάρντο να προσθέτει τα χέρια και τα
μπράτσα σε δεύτερο χρόνο.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου